Дечија недеља

Мото овогодишње Дечије недеље, која се одржава од 3.10. до 9.10.2022. године, је Шта детету треба да расте до неба?!

Да би деца живела у подстицајном и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечјих права, неопходно је да сви друштвени актери раде заједно на подршци породици и родитељству, укључујући алтернативне облике, чиме се обезбеђује достојанствен живот и подстицај породици и деци која у њој одрастају.

Општи циљеви  Дечје недеље су: скретање пажње најширој јавности на права и потребе детета, указивање на одговорност коју породица, школа и држава и њене институције имају у заштити деце, и остварују њихова права, указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце, промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу…

ПЛАН АКТИВНОСТИ У ТОКУ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

 

 

 

ИЗРАДА ПЛАКАТА НА ТЕМУ ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА

Израда плаката ученика 1-8 разреда који за циљ имају да истакну права и потребе детета.

ДЕЧЈЕ ИГРЕ

Омиљени вид забаве деце јесу и друштвене игре. Поред забаве, ове игре имају и позитиван утицај на опште психофизичко здравље детета. Ученици четвртог разреда су у току Дечје недеље уживали у различитим друштвеним играма.

ШЕТЊА И ИГРА У ПРИРОДИ

У циљу развијања свести о важности природе и очувању животне средине ученици од 1. до 4. разреда провели су дан у природи. Уживали су у шетњи и игри. Ученици из Сремске Митровице посетили су Спомен парк – Спомен гробље, а ученици из Гргуреваца спомен обележје Орашје.

МАСКЕНБАЛ

У току Дечје недеље ученици од 1. до 4. разреда из Гргуреваца организовали су маскенбал. Ученици су на овај начин показали своју креативност, маштовитост и оригиналност. Све похвале за уложен труд и рад.

СПОРТСКИ ДАН

У циљу промовисања здравих животних навика и развијања свести о сопственом здрављу у току Дечје недеље организован је спортски дан за ученике од 1. до 8. разреда. Ученици су се такмичили у различитим спортским активностима.

СТОП ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ

Ученици Ученичког парламента у сарадњи са наставницом географије Радмилом Лукић и педагошко-психолошком службом одржали су презентацију под називом Вршњачко насиље. На часовима географије ученицима од 5. до 8. разреда презентовани су садржаји, а презентацију су излагале ученице Јана Дакић, Лена Бисерчић, Мила Лазански и Дуња Елор. Ученици су се упознали са појмом насиља, врстама истог, коме да се обрате уколико до насиља дође и како да спрече да до насиља не дође. Часови су били едукативног карактера.

ПОСЕТА ЦАРСКОЈ ПАЛАТИ

Ученици 6-1 и 6-3 одељења, заједно са својим одељењским стрешинама Радмилом Лукић и Владицом Милаковић, посетили су Царску палату. Ученицима је кустос овог археолошког локалитета предочио какав се живот водио и како су се градила здања у древном Сирмијуму. Ученици су имали прилике да се са истим упознају и преко едукативног филма који им је био приказан путем апликације и на тај начин су имали могућност да имагинарно разговарају са императорима древног Сирмијума. Овом посетом ученицима су се приближиле културно-историјске знаменитости града у коме живе.

ПОЛУДНЕВНИ ИЗЛЕТ УЧЕНИКА 6. РАЗРЕДА

Ученици 6-1, 6-2, 6-3 одељења су са наставницама Радмилом Лукић и Владицом Милаковић посетили Београд. Излет је реализовала Туристичка агенција Uno Travel из Сремске Митровице. Ученици су посетили Ботаничку башту – Јевремовац, Музеј илузија и по повратку посетили Тржни центар Ушће. Ученици су прошетали центром Београда и обишли зграду Скупштине Републике Србије.