Дечија недеља

Мото овогодишње Дечије недеље, која се одржава од 5.10. до 11.10.2020. године, је Подељена срећа, два пута је већа!

Дечија недеља је ове године била организована у знаку Године солидарности и сарадње коју је прогласила Влада Републике Србије, у циљу подизања свести о важности континуираног ангажовања на унапређењу солидарности и сарадње грађана Републике Србије.

У периоду трајања Дечије недеље значајна пажња је посвећена деци којој је највише потребна солидарност: деци са сметњама у развоју и деци са инвалидитетом, деци са Косова и Метохије и из дијаспоре, деци без родитеља, деци ромских и националних мањина, болесној деци…

Општи циљеви  Дечје недеље су: скретање пажње најширој јавности на права и потребе детета, указивање на одговорност коју породица, школа и држава и њене институције имају у заштити деце, и остварују њихова права, указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце, промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу…

АКТИВНОСТИ У ТОКУ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

ИЗРАДА ПЛАКАТА И ЛИКОВНИХ РАДОВА

Ученици 1-8 разреда су у току Дечије недеље на часовима ликовне културе израђивали плакате и ликовне радове на тему Имам право.

БУКВАР ДЕЧЈИХ ПРАВА

Одељенске старешине су разговарале са својим ученицима на тему Имам право да знам своја права и упознали их са правима и потребама деце.

ЦРТЕЖОМ ПРИКАЖИ, ПОГЛЕДОМ ПОКАЖИ

Услед новонастале епидемиолошке ситуације изазване вирусом Covid-19 неке активности нису могле да се реализују онако како су замишљене. Из тог разлога ученици 1-3 одељења су кроз ликовну радионицу организовали виртуелно дружење са браћама и сестрама.

УПОЗНАЈМО СИРМИЈУМ

Ученици првих разреда посетили су Царску палату. Имали су прилику да чују нешто више о Сирмијуму и о римским императорима коју су ту боравили.

РАДИОНИЦА “МАША И МИША“

Волонтери Црвеног крста одржали су радионицу за ученике првог разреда под називом “Маша и Миша“. Тема радионице је Борба против трговине људима. Одржана је с циљем да предочи деци које су то ризичне ситуације и на који начин треба да реагују ако се нађу у таквој ситуацији.

ИМАМ ПРАВО НА ПОКРЕТ И ИГРУ

За ученике првог и другог разреда организован је полигон у фискултурној сали школе. Ученици су показали своја спортска умећа и вештине.

ИЗРАДА ДИДАКТИЧКОГ МАТЕРИЈАЛА

За ученике првог и другог разреда одржана је радионица на којој су ученици правили дидактички материјал. Заједничким снагама ученици су почели са израдом једног шареног и занимљивог уџбеника и на тај начин показали да може да се учи и на један другачији начин. Радионицу је организовало Удружење грађана “Аутизам говори срцем“.

РАДИОНИЦА ПОШТУЈМО РАЗЛИКЕ

Ученици 2-3 одељења организовали су дружење са браћама и сестрама.

МАСКЕНБАЛ И МОДНА РЕВИЈА ФРИЗУРА

Ученици у Шуљму организовали су маскенбал и модну ревију фризура под називом “Шиз-фриз“.

ДЕЦА-ДЕЦА

Ученици наше школе учествовали су у хуманитарној акцији ДЕЦА-ДЕЦИ. Помоћ, у виду играчака, књига, друштвених игара, се прикупља за децу са сметњама у развоју и децу са инвалидитетом. Наши ученици још једном су показали да бити хуман не значи велико одрицање, и да наше мало некоме може да значи пуно!

ЈЕСЕЊА ШЕТЊА

Ученици 3-2 организовали су наставу у природи на обали реке Саве. Ученици, који су први пут заједно у овој школској години, уживали су у сунчаном дану и игри са својим другарима.

ЗАШТО ВОЛИМ СРБИЈУ

Одељење 2-3 учествовало је на литерарном конкурс на тему “Зашто волим Србију“. Конкурс је спроведен у оквиру манифестације “Дечија недеља“. Ученици су добили захвалнице за учешће на конкурсу.

Скочи на траку са алаткама